Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Daarmee heeft de manueeltherapeut extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en vooral van de gewrichten en de wervelkolom.

Behandeling

De behandeling met manuele therapie heeft als doel de gewrichten beter te laten functioneren en de lichaamshouding en bewegingen te verbeteren. Het effect van een behandeling is vaak meteen te merken. Na de behandeling zal het bewegen makkelijker gaan. Manuele therapie is een onderdeel in de fysiotherapie behandeling. Onze manueeltherapeut heeft de Masteropleiding gedaan aan de SOMT. Zij werkt hierbij volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Soms kan er gebruik gemaakt worden van een tractieband. Voor meer informatie hierover zie Mulligan concept.

Klachtbeelden

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen naast fysiotherapie:

  • Nekklachten
  • hoofdpijn
  • Lage rugklachten
  • Pijn aan gewrichten in armen of benen
  • Het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Bekkenpijn

Kinder-manueel therapie

Een kinder- manueeltherapeut is een manueel therapeut die na het afronden van zijn opleiding nog een extra opleiding voor kinder- manueeltherapie heeft gevolgd (aan de EWMM). Daarmee heeft ze extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van kinderen tussen de 0-18 jaar. De kinder- manueeltherapeut heeft een brede kijk op het functioneren en de ontwikkeling van het lichaam. De behandeling bij kinderen is vele malen zachter als bij volwassenen. Er wordt geen snelheid gebruikt. De behandeling wordt vaak gecombineerd met kinder fysiotherapie / oefentherapie.