Hoofdpijn

Beweegpraktijk 2move is er voor zowel volwassenen als kinderen met hoofdpijn. Binnen de neurologie is hoofdpijn een van de meest voorkomende aandoeningen. De huisarts en de manueeltherapeut worden regelmatig geconsulteerd voor hoofdpijnklachten. Twintig procent van alle Nederlanders heeft minstens één keer in de week hoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is vaak onduidelijk, gelukkig is deze zelden ernstig. Spierspanning in de nek, medicatie of slecht slapen kunnen invloed op de hoofdpijn hebben. Als hoofdpijnklachten vaker terugkeren of lang aanhouden is het verstandig om hulp te zoeken bij de manueeltherapeut.

Wat kan de manueeltherapeut doen?

Uw therapeut kan u hulp bieden bij het diagnosticeren en behandelen van hoofdpijnklachten die in relatie staan met het bewegingsapparaat.

Gezien de vele verschillende vormen en oorzaken van hoofdpijn zal eerst in een intake achterhaald worden om welke soort hoofdpijn het gaat. Dit is nodig om vervolgens een juist behandelplan op te stellen. Samenwerking met andere zorgverleners (bv huisarts) kan onderdeel zijn van de behandeling.

Afhankelijk van het soort hoofdpijn, kan de manueeltherapie behandeling o.a. bestaan uit het geven van informatie en adviezen (bijvoorbeeld over het soort hoofdpijn, uitlokkers van hoofdpijn en hoe ermee om te gaan) en lokale manuele behandeling van de nek. Maar ook oefentherapie (voor bijv. een juiste houding van de nek/rug). Het doel is dat er minder hoofdpijn is een beter functioneren in de fysieke en sociale omgeving.

soorten hoofdpijn

  • Spierspanningshoofdpijn… geeft meestal een gevoel alsof er een strakke band drukkend of knellend om het (voor)hoofd zit. Het begint geleidelijk en gaat ook geleidelijk weer weg. Het kan minuten tot dagen duren. Nek en schouders zijn vaak ook pijnlijk en gespannen. Bij inspanning wordt de pijn niet erger. Licht of geluid kunnen de pijn wel verergeren. De pijn is vervelend, maar meestal lukt het u wel om door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
  • Migraine… is een matige of heftige, bonzende hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval duurt 4 uur tot 3 dagen. De hoofdpijn wordt erger bij inspanning en gaat vaak samen met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval kunt u licht en geluid dikwijls slecht verdragen. U blijft dan het liefst rustig zitten of liggen. Het lukt bij migraine vaak niet goed om door te gaan met uw bezigheden. Vaak kondigt een migraineaanval zich kort van tevoren aan. U ziet dan bijvoorbeeld schitteringen of bepaalde lichtfiguren. Sommige mensen ruiken typische geuren vlak voor een aanval.
  • Cervicogene hoofdpijn… is een eenzijdige milde vorm van hoofdpijn die ontstaat vanuit de nek en is houding- en bewegingsafhankelijk. De hoofdpijn kan toe- of afnemen als gevolg van activiteiten van de nek. Deze vorm van hoofdpijn gaat altijd samen met nekpijn en/of schouder en arm-pijn aan dezelfde zijde.
  • Hoofdpijn door te veel gebruik van pijnmedicatie … Elke vorm van hoofdpijn kan erger worden wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt. Bijvoorbeeld als u al vaker dan 15 keer per maand Paracetamol of een NSAID gebruikt (zoals Ibuprofen); of als u vaker dan 10 keer per maand triptanen als aanvalsmedicatie bij migraine gebruikt (zoals: Maxalt, Sumatriptan of Immigram).