Dry needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. De therapeut gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald. Deze techniek wordt vooral ingezet bij spierverkrampingen maar er zijn meer indicaties. de klacht die men ervaart is vaak een zeurende, irritante of drukkende pijn. De pijn verspreid zich vaak in een groter gebied in plaats van op één punt. Voor meer vragen of uw klacht in aanmerking komt, kunt u terecht bij uw behandelend fysiotherapeut.

Dry needling vs. acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling prikt de fysiotherapeut kortdurend in de spier. Hij prikt op specifieke punten; dit zijn, ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebehandeling’. Deze twee behandelmogelijkheden zijn dus verschillend van elkaar maar overeenkomst zijn de naalden. Er zijn diverse maten naaldjes met verschillende lengtes. Deze zijn gemaakt van hoogwaardig chirurgisch staal. Binnen de fysiotherapie zijn beide therapieën wel vaak mogelijk.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spier. Ze kunnen ontstaan door bijvoorbeeld stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Ieder menselijk lichaam heeft triggerpoints, maar niet ieder lichaam heeft daar klachten/hinder van.

Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier, pijn op ‘afstand’, bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spier(en), tintelingen in arm of been en hoofdpijn of duizeligheid. De fysiotherapeut besluit of dry needling geïndiceerd is of dat er andere behandeltechniek nodig is.

Omdat de naald erg dun is, voelt u het inbrengen van de naald zelf niet. Wat u wel kunt voelen, is een diep, drukkend gevoel in de spier en waarschijnlijk ook een uitstraling naar een ander deel van het lichaam. Soms kan de spier kort samentrekken.

Dit is dan een onderdeel van een fysiotherapie behandeling en wordt ingezet naast bijvoorbeeld een oefening of een andere interventie. U kunt hiervoor terecht bij ons in de praktijk bij Lennard van der Ham.