• Blog

Wanneer zwemles heel lang duurt

Wij leven in een land, waar water overal buiten te vinden is. En dus is het belangrijk dat onze kinderen goed leren zwemmen. Als eerste uiteraard vanuit veiligheid. Maar daarnaast ook om fijn te kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes tijdens warme dagen.

Zwemles

De meeste kinderen tussen de 4 en de 8 jaar gaan dan ook op zwemles. Het ene kind gaat als een speer, heeft de bewegingen zo onder de knie en zwemt gemakkelijk door het gat. Maar zwemmen kan ook heel veel moeite kosten voor een kind, waardoor het al heel lang op zwemles zit en het (soms tot frustratie van ouder en kind) nóg geen diploma heeft behaald. Wellicht is dit te verklaren door een achterstand in de motoriek.

Motoriek

Zwemmen is een complexe motorische vaardigheid. Wat betekent dat er veel andere elementen uit de motoriek al goed moeten zijn, voor deze vaardigheid goed aangeleerd kan worden. Het kan zijn dat jouw kind moeite heeft met de combinatie van armen en benen tijdens de schoolslag of de borstcrawl. Maar het kan ook zijn dat je kind moeite heeft met de coördinatie in alleen de armen of benen (bijvoorbeeld een schaarslag). Of dat het moeite heeft om het hoofd boven water te houden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Oefenen in de praktijk en thuis

In de praktijk kijken we samen wat er in de motoriek nog onvoldoende ontwikkelt is, waardoor het zwemmen zoveel moeite kost. We gaan aan de slag met leuke oefeningen gericht op de vaardigheden die voor het zwemmen van belang zijn. Wanneer deze oefeningen ook thuis goed worden geoefend, zul je zien dat je kind met sprongen vooruit gaat in het zwembad. Zo zorgen we er samen voor dat jouw kind sneller zijn diploma behaald en plezier haalt uit het zwemmen!

Samenwerking zwembad Aquamar

Onze praktijk heeft een samenwerking met zwembad Aquamar. Wanneer je kind moeite heeft met de zwemles, zal een van de zwemleerkrachten je mogelijk doorsturen naar onze praktijk. Wij komen in het zwembad meekijken en geven gerichte tips. Daarnaast houden we goed contact met de zwemjuf of -meester om in de praktijk nog gerichter te oefenen en het zwemprobleem te verhelpen.

Ander zwembad

Zwemt jouw kind bij een ander zwembad? Ook dan kun je bij ons terecht om in de praktijk te werken aan de zwemvaardigheden.

Meer informatie

Heb jij vragen of wil je meer informatie na het lezen van deze blog? Neem contact met ons op of loop langs de zwemleerkracht om te bespreken wat het beste is voor jouw kind.